Sabtu, Februari 18

berANGAN?? SEDAP!!

Salam 1 Malaysia..

pagi ni ada yang dah berangan-angan nak kemana-mana ke?? kan ari ni ari sabtu.. tapi ada gak yang masih keje kan.. aku keje 5 hari seminggu.. sabtu ahad yang pasti aktiviti adalah mengemas, memasak, mencuci pakaian.. haisshhhh!! melalut plak pagi-pagi ni.. entry kali ni nak cite pasal BUAH BERANGAN.. tau tak cam ne rupe buah berangan?? ni aku pamerkan..

ni gambo dari pakcik google..
Buah Berangan
cite ni dah lame dah.. tapi tak berkesempatan nak share kat sini.. (eh! ada ke nak baca blog & entry aku ni?? pasan!!) tak pe la kalau tak de.. sekarang untuk memori aku.. 1st time makan buah berangan masa pegi pantai remis.. rasa dia lemak-lemak manis.. sape yang penah makan biji cempedak atau nangka, haaa.. cam tu la rasanya.. lemak-lemak manis.. sedap!! tak boleh makan banyak-banyak sangat, takut nanti tettttttttttt kan nangka & cempedak angin.. sape yang ada gastrik dan banyak angin, tak boleh la makan banyak-banyak.. bahaya!!

1st time aku makan buah ni.. NYUM! NYUM!
buah ni mahal tau kalau dah siap masak.. ari tu pakcik beli kalau tak silap 3/4 beg kertas goreng pisang yang coklat tu 10 hengget.. tak banyak mane pun buahnya.. tak pe la.. dapat merasa sikit jadi lah kan.. nak banyak-banyak, beli sendiri.. sape-sape yang belum makan, try la cari buah ni.. kadang-kadang sesetengah pasar malam ada jual.. ok! nak siap-siap pegi umah sepupu.. ada majlis cukur jambul.. selamat bersantai bersama keluarga!!

19 ulasan:

YaYaNsMuM berkata...

Selalu makan buah berangan, tak tahu pulak kulit dia berbulu2 cmtu..huhu.mcm rambutan pn ader Ym nengok.huhu

AdaM Hawa berkata...

@YaYaNsMuM tu la.. sy pun x tau pokoknya cam ne..

kayna berkata...

Tak penah makan lagi... Serius sedan ke?

AdaM Hawa berkata...

@kayna pnh makan biji cempedak rebus? lebih kurang cam tu la.. lemak-lemak.. hehehe

anem ahia berkata...

tak suke buah berangan....asyik nak berangan je lepas tu..hehe

AdaM Hawa berkata...

@anem ahia ye ke anem?? hehehe

LYAfrina berkata...

mmg sodapppp.. selalu mkn..tp regenya agk mhl kan...

Rumah Kuning berkata...

kat KB mall pun ada. besar2 buah dan kulitnya sedikit lembut berbanding buah yg saya biasa mkn masa kecik2 dulu.

AnaLyana berkata...

masa mula ngandungkan yang second ni, suka makan buah berangan.. dah selalu makan lama2 jadik muak lak.. tapi serius mmg mahal.. saya beli 1/2 beg kertas tu sampai rm12..

Aine Ainun berkata...

Erm...penah makan, tp x slalu, sbb x brapa suka...

Mmg mahal, biasa beli da rebus, xpnah pulak rebus sendiri;)

AdaM Hawa berkata...

@LYAfrina kan².. mahal.. tapi teringin.. beli gak.. hehehe..

AdaM Hawa berkata...

@Rumah Kuning tatau cam ne rupe asal buah berangan ni.. tu yg cari tu.. dari cik google..

AdaM Hawa berkata...

@AnaLyana nasib ada.. kalau x de.. huhuhu

AdaM Hawa berkata...

@Aine Ainuncara masak dia unik kan??

nana nera berkata...

slalu mkn..tp x penah terpikir plak rupa pokok n buah nya yg blom msk cm ne...seb baik ada entry AdaM Hawa ni...dpt gak info....TQ...

ciksukaberangan berkata...

tak minat sangat buah ni. tapi pernah makan la juga. mahal wooO~

Masya berkata...

tak pernah makan ... nak cuba² jugak... klu ade peluang

AdaM Hawa berkata...

@nana nera ni pun cari kat google.. sebab nak tau cam ne rupe asalnya.. ;)

AdaM Hawa berkata...

@Masya kadang-kadang ada jual kat JJ..