Sabtu, Disember 31

NEW YEAR : NEW MYKAD??

Salam 1 Malaysia..

berita malam tadi memaparkan mykad baru di tahun 2012.. menarik!! jadi.. kene la tukar.. ada pict lagi dalam mykad.. ciri-ciri pun dan di tambah untuk faktor-faktor tertentu.. info seterusnya sila baca di bawah..

sumber : Utusan Malaysia Online

Antara ciri-ciri baru MyKad struktur baru yang akan digunakan mulai Januari 2012KLUANG 15 Okt. — Mulai Januari tahun depan, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) akan mengeluarkan MyKad baru yang dipertingkatkan ciri-ciri keselamatannya serta tahap kualitinya, kata Menteri Dalam Negeri.
Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, MyKad baru itu dapat menangani isu pemalsuan MyKad serta masalah berkaitan kualiti dan ketahanannya terutama berkenaan kualiti cip yang sering dibangkitkan oleh sesetengah pihak.
"MyKad dengan struktur baru ini lebih berkualiti dan menepati ciri-ciri keselamatan, sesuai dengan peredaran waktu, keadaan dan cabaran pada masa depan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Semberong berkata demikian selepas menghadiri majlis pelancaran pengeluaran MyKad Satu Hari di JPN Kluang dan pengeluaran MyKad dengan strukur baru.
Hishammuddin berkata, MyKad baru itu diperbuat daripada bahan polycarbonate yang lebih tahan serta mengaplikasikan teknologi turisan laser pada permukaan kad. — Bernama

KETUA Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara, Datuk Jariah Mohd Said menunjukkan kad pengenalan baru yang akan mula dikeluarkan pada 3 Januari.

2 ulasan:

Arjuna Sakura berkata...

Saya sudah menukar MyKad... Adakah anda sudah menukar?

klik! klik! ceritaku! berkata...

belum.. hihihi :p