Isnin, Mei 28

sedikit TIPS..

Salam 1 Malaysia..

minggu terakhir bulan Mei.. pantas betul masa berlalu..dah nak masuk pertengahan tahun.. macam-macam berlaku dalam tempoh masa 5 bulan.. pahit.. manis.. masham.. masin.. ahakss!! tu la namanya kehidupan.. mana ada kehidupan tu sentiasa indah.. kan?? kan?? entry hari ni nak share TIPS menjaga buah pinggang.. info dari FB kawan aku.. sama-sama belaja di POLIMAS.. 1 rumah.. 1 bilik.. dia nak share tips ni sebab abang dia meninggal dunia menghidap sakit buah pinggang.. jadi aku nak share info ni untuk kita bersama..





Minuman yang diambil hendaklah melebihi dua liter sehari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh dan cuba elakkan dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram ,buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan buah kana.

Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, serta mi kuning dan roti canai memudahkan buah pinggang menyerang (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei)

Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia pewarna dan perisa, meminum teh kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.

Pengambilan Coklat perlu dielakan dan meminimunkan pengambilan air milo dan gantikannya dengan horlick , dilarang sama sekali pengambilan minuman bergas kerana merosakkan buah pinggang.

Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.

9 ulasan:

:: Mrs.Eady :: berkata...

okey :)

Saya Disini berkata...

ok tq

LiNda berkata...

nice info, banyak gak linda main makan je cam maggi, milo, air sunquick...

LiNda berkata...

nice info, banyak gak linda main makan je cam maggi, milo, air sunquick...

LiNda berkata...

nice info, banyak gak linda main makan je cam maggi, milo, air sunquick...

CtAyue berkata...

oo air sunquick pun tak boleh erk.kena kurangkanlah.sbb adam dan ayu suka..tp jarang2 jelah buat

rieda_ffya berkata...

thanks for the info...semua yg sy mmg kurangkan pon tu..

eim berkata...

goods info.thanks

LYAfrina berkata...

tq for sharing..
mde2 ni dh sebati dlm hidup kt.. dlm x sdr..mde2 ni mjadi punca kersakan buah pgang kt... rupanya roti canai pon bhaya jgk yer