Jumaat, Mei 11

berbungkus DAUN PISANG..

Salam 1 Malaysia..

selamat tengahari kawan-kawan blogger.. sekejap je dah di penghujung minggu.. dah hari Jumaat yang mulia.. pantas masa berlalu.. dah masuk pertengahan bulan 5.. kalau tak silap lagi 70 hari ke bulan Ramadhan Al-Mubaraq.. cepat sungguh.. puasa ganti masih berbaki.. Ya Allah! cuai sungguh aku.. selalu lepas puasa 6, terus sambung dengan puasa ganti.. tahun ni aku slow sangat.. kisahnya hari tu sebab di serang gastrik.. lepas tu, penyakit "M" pun datang.. haisshhhh!!! kene ganti.. kene ganti.. bile nak start ni??

hari ni masa solat subuh.. tibe-tibe pinggang sebelah kiri sakit.. aduhhh!! ujian Allah beri.. tetibe teringat tajuk Al-Kuliyah petang ni.. SAKIT TAPI REDA.. mungkin sebab semalam angkat kotak yang penuh dengan kertas untuk dijual.. gara-gara 5s.. uhhh!! masih menyalahkan benda lain.. sebenarnya, aku yang cuai.. masa mengangkat kotak-kotak tu tak ingat pinggang ada masalah.. jadi.. hambikkkk!!! kan dah kene makan ubat tahan sakit.. cam ne rupe ubatnya.. kalau rajin next entry la gamaknya.. tu pun kalau rajin la.. sekarang sawang mula bercambah pada blog aku.. ahaksss!! cam bizi beno.. mood yang terbang.. tu yang bersawang.. haishhhhh!!! berusaha!!!

memori daun pisang!!
korang pernah dengar kuih TEPUNG TORAK?? LEMPER?? aku baru pertama kali jumpa tepung torak tu.. kalau lemper tu. aku tau sebab tu kuih orang jawa.. tapi sekarang pun semakin di lupakan.. kalau jumpa pun di kenduri perkahwinan.. tapi sekarang pun dah makin pupus.. ayat tak menahan.. PUPUS.. 

lontong ke yang di atas??
berbungkus daun pisang 2 jenis kuih ni..
sekali pandang kuih TEPUNG TORAK ni seperti lontong.. tapi kecik je.. comel.. ikat hujung dan pangkal yang sangat kemas.. haishhh!! kalau aku yang bungkus, memang hancur la gamaknya.. awak tangan tak berseni.. nak disuruh bungkus benda yang kecik molek ni.. hancus..

ni la kuih TEPUNG TORAK.. cam lontong kan.. kemas je ikatannya..

zoom in dalam kuih ni.. tepung torak.. rasanya lemak manis.. bahannya.. tepung beras.. gula.. garam.. santan kelapa.. air daun pandan.. sedap la kuih ni.. lagi sedap masuk dalam peti ais.. nyum!! nyum!!

sebijik cam lontong kan??
kuih LEMPER pulak kegemaran adinda bongsu.. bahan utama beras pulut.. yang lecehnya buat inti dia.. orang dulu-dulu reti la.. orang moden, tak bape reti.. maka kami beli je di pasar malam.. 5 biji RM2.. sama harga macam kuih tepung torak.. 5 biji RM2.. bonda kate, baik kamu beli dari nak suruh bonda buat.. ahaksss!! senyum je la kami.. zoom in kuih lemper..

ni la kuih lemper.. intinya ada sedikit rasa pedas.. tapi SEDAP!!
orang tua-tua kata.. walaupun ada pelbagai jenis kuih moden.. kuih lama usah dilupakan.. maka.. cintailah kuih tradisional.. ahaksss!!

15 ulasan:

AiSyA LiEzA berkata...

xpernh mkn lagi kuih ni..first time tgkk.. >.<

Masya berkata...

alamak!!! tepung torakk.. serius tak pernah makan....

cheqna berkata...

ni first time dengar nama kuih ni
makan memang tak pernah le...

YaYaNsMuM a.k.a YM berkata...

Hati2 yer, jaga pinggang elok2, :). YM tak pnh rasa agi kueh tuh...nmpk sedappp...kuih lemper tuh mcm kueh koci pulak Ym nengok..:)

LiNda berkata...

awk...linda x pernah makan lg kuih ni, ingtkan lepat pisang td...hihi

BungaTulip berkata...

wah..nampak sedap je kuih ni :)first time dengar

@e_da berkata...

kuih berbungkus ni sy paling suka kuih koci... huhuhuhuh sedapnya

AdaM Hawa berkata...

kuih tradisional ni.. ni pun beli kat pasar malam.. mmg gerai tu jual kuih tradisional..

AdaM Hawa berkata...

@@e_da ada kuih koci.. koci labu..

Saya Disini berkata...

pernh mkn..sedp3

yana halim berkata...

Torak tu kuih negeri Perak, kan?

shahrazali berkata...

5 S mesti ada msuk cerita...hehehe..

pertama kali la dgr kuih2 tu...huhu..

AdaM Hawa berkata...

@yana halim tak tau la kak.. sy pun baru 1st time jumpa.. hehehe

AdaM Hawa berkata...

@shahrazali sementara tgh bersemangat nak bikin 5s.. hehehe..

nursyafiqah razak berkata...

Mana ada jual kuih lemper tu