Selasa, April 2

dah lama TERINGIN..

Salam 1 Malaysia..

cuaca semenjak dua menjak ni sangat lah panas.. tapi tu semua rezeki Allah s.w.t. beri pada kita.. kita sebagai hambaNYA kene terima dengan hati yang terbuka.. tapi ada masanya.. MENGELUH juga.. haishh!! panas sungguh hari ini.. kan?? kan?? di beri hujan.. mengeluh.. di beri panas.. mengeluh.. di beri mendung.. pun mengeluh.. ada benarnya orang selalu kata.. "tak reti bersyukur betul.." moga kita ni.. kurang-kurangkanlah mengeluh.. untuk diri sendiri yang kerap mengeluh ada masanya..

dengan cuaca yang panas.. pasti la air yang sedap terbayang-bayang di mata.. hah!! macam orang bercinta pulak.. terbayang-bayang di mata.. ahakss!! ni bukan entry bercinta.. dah lama sebenarnya nak mencuba, tapi asal lalu je.. time dah kenyang.. nak cepat.. ada je yang tak kene.. tapi kali ni.. memang ala-ala nekad la.. nak berenti gak!!

kenduri kawin punya banyak cuti sekolah hari tu.. sampai ke Banting.. balik dari Banting.. singgah Sijangkang.. tengok baby boy Adam.. baru 4 bulan.. tapi.. punya la bam-bam.. on the way balik singgah pulak ke Rantau Panjang, Klang.. tengok baby boy gak.. Qayyum.. mama dah abis idea nak bagi nama.. abang-abang Qayyum nama Iqbal & Iqram.. mama tak de idea nak buh nama Iq gak.. last-last buh nama Qayyum Darwisy.. asal ada Q jadilah kan.. balik dari tgk Qayyum.. destinasi terakhir.. mane lagi.. taraaaaa...

di bawah pokok ceri.. kami bersantai.. membasahkan tekak..

mari-mari.. 1 biji RM3 je.. siap ada ais lagi.. 1 orang 1 kole.. hah! ambik!!! memang menyantak la perut tu.. kenyang abis dengan air kelapa muda ni.. di sediakan kole + sudu + straw + air kelapa muda yang telah dituang dalam kole + ais.. isi kelapa muda tu.. sila korek sendiri.. wah!! terasa suasana time kecik-kecik dengan arwah nenek.. dengan muka berlengas-lengas.. panas.. berpeluh.. arwah nenek kopekkan buah kelapa muda ni.. suh minum.. ohh!! rindunya pada arwah nenek.. penuh 1 kole tau air kelapa muda + isi buah kelapa muda.. sungguh nikmat..

tengok lah makcik & pakcik ku.. bersungguh korek isi kepala muda.. 

bonda.. amboi.. menyedut air tak pandang kiri kanan.. sedap sangat la tu..

sesekali bersantai bawah pokok ceri minum air kelapa muda.. sungguh nikmat.. dengan cuaca yang panas.. nama je duduk kampung.. buah kepala muda punya payah nak dapat.. kelapa tua pun beli kat kedai.. oh!! kampung ku.. makin pupus pokok kelapa.. lama-lama.. semua masakan guna susu cair.. tapi elok juga.. kurangkan makan masakan berlemak.. hujung minggu ni kene sumbang tenaga.. majlis perkahwinan anak buah lelaki.. makin tua diri ini.. kawin tak lagi.. ahakss!! janjiNYA pasti.. InsyaAllah..

6 ulasan:

Acik Erna berkata...

assalam AH..acik kalau air kelapa muda ni..beli bawak balik rumah..sebab nak tambah aiskrim soda ngan sirap..baru la terasa nyamaaann ..

Tihara berkata...

air nyoe, air limau memang betui2 ilangkan dahaga..nikmat, alhamdulillah :)

Zuraidah Butang berkata...

wahh beshnyee...air kelapa muda...macam banyak je akak minum..hehe

Riedaffya ibrahim berkata...

sedap...nyaman tekak minum time panas2 kan...

Aine Ainun berkata...

yela...mmg panas..
gagal misi saya nak control air sejuk!

kat sini pun same sebiji 3ringgit, panas2 mmg sedap minum=)

shahrazali berkata...

pergghhhhh...yummy,,yummy nyer...

teringin jgk ni lepas tgok pic2 air kelapa tu...hehe..

tu dia atas meja..dia punya pulun berbelas biji..hehe...