Jumaat, Julai 5

LAMAnya.. tak menulis..

Salam 1 Malaysia..

4 Hari menjelang RAMADHAN.. JUMAAT terakhir sebelum Ramadhan.. Ya Allah.. KAU berikanlah kami kesihatan tubuh badan.. KAU permudahkanlah segala urusan kami.. Sesungguhnya.. hanya padaMU kami memohon.. kepadaMU kami meminta.. 

mendung di pagi hari.. plus jerebu sikit rasanya.. ada bau-bauan asap bila kuar dari kereta.. haishhh!!! ada jerebu lagi ke.. ladang mane terbakar lagi ni.. baru lega.. jerebu dah hilang.. datang lagi pulak.. dah dekat nak puasa ni.. jangan la bakar sampah sarap secara terbuka.. please ya.. please.. jangan suka-suka bakar..

pagi ni ada sedikit tahlil di opis.. sempena nak menyambut bulan yang mulia.. RAMADHAN AL- MUBARAK.. moga semuanya berjalan lancar seperti yang di rancang..

time pergi Putrajaya hari tu.. berhenti sebenar kat 1 stall.. seni apa ea namanya.. stall tu tulis nama ni..

GAJIRKALIGRAFI
 
macam-macam ada kat situ.. cantik-cantik.. harga.. ermmm.. boleh tahan.. ratus ada.. ribu ada.. yang paling murah.. RM3..

yang semua di atas ni.. harganya memang beribu-ribu la.. tapi memang sangat cantik.. teliti orang yang buatnya.. cam guna cat minyak pun ya.. aku ni.. kalau bab-bab seni cam ni.. sesungguhnya.. GAGAL untuk menilai.. tau tengok.. mulut cakap.. cantiknya.. kalau rumah batu.. rumah perumahan.. cantik la kan.. terletak cantik kat dinding.. rumah bonda.. cam tak sesuai la pulak.. beli yang simple-simple je la ya bonda..


hanya orang seni je yang boleh buat cam ni.. aku?? ermm.. sejujurnya.. aku mengaku.. lama dah tak menulis tulisan jawi.. tengok orang ni buat.. buat aku melopong.. jawi ni.. kalau tak di praktik kan.. baik dari segi menulis.. maupun membaca.. memang payah.. merangkak-rangkak la gamaknya.. sama juga macam mengaji kan.. kalau tak latih lidah ni membaca.. kalau dulunya lancar membaca.. memang merangkak juga la.. tetibe teringat atok yang mengaja mengaji.. kalau raya pergi rumah atok, kompom atok tanya.. selalu mengaji ke tak.. atok.. sampai sekarang ingat anak-anak didik mengajinya.. dengan atok.. kami 5 beradik belajar mengaji.. jasanya tetap di kenang sampai sekarang.. garangnya dia.. uishhh!! jangan di cakap.. dengan rotan buluh di sebelahnya.. takuttttt...



ha.. yang ni la yang paling murah.. RM3 je.. kami buat sorang 1.. 5 bookmark RM15 je.. lepas ni kene latih balik diri ni untuk menulis dan membaca jawi.. usah lupakan tulisan jawi.. kadang malu dengan orang yang lebih tua dari kita.. lancar membaca jawi.. budak sekolah jangan cakap la.. lancar je membaca.. merenung.. tahap mane kemampuan aku dalam membaca dan menulis jawi.. Ya Allah.. aku alpa.. 

nota blog : get ready untuk tenaga.. esok jiran baru sebelah rumah nak pindah.. terpaksa cancel plan asal nak ke KL esok.. kerahan tenaga di perlukan untuk mengangkat barang.. tolong mane yang patut.. apa yang penting.. KERJASAMA..



5 ulasan:

BUNDA a.k.a KN berkata...

assalam,

cantik2 kaligrafi tu..

Masya berkata...

lama dah tak menulis jawi, apatah lg .. surat kabar jawi pun dah xde kan..

MystoryPic berkata...

Salam kenal AdaM Hawa ... saya follow sini

In Sya Allah semoga Allah mempertemukan kita semua dengan Ramadhan...

Sama juga lah ngan saya pun .... zaman sekolah lancar je membaca Al-Quran dan jawi... tapi lama sudah lidah ni tak di asah... nak membaca jawi memang merangkak jer

CtAyue berkata...

sukanya tengok..sy suka..mmg hanya org yg mahir je blh buat tulisan jawi jd cantik cmni..akak buat nama akak yer.cantik..

hainom OKje berkata...

Ala - ala tulisan Khat le gamaknya benda tu hehe...Kreatif org yg menulis tu Cantik!