Selasa, Ogos 20

Andai Berkesempatan..

Salam 1 Malaysia..

pejam celik.. pejam celik.. hampir ke pertengahan Syawal.. baru je jamuan raya untuk team tadarus tadi.. tu entry lain aku akan cerita ok.. banyak cerita bulan Syawal ni.. harus ada entry di blog.. untuk kenangan.. bukan untuk menunjuk-nunjuk ok.. kenangan bersama.. tahun depan entah merasa entah idak kan..

3 Syawal.. memulakan perjalanan seawal 10 pagi menuju ke kampung.. kunun nak gerak kul 9 pagi.. tapi.. ermmmm.. biasa la anak-anak buah aku ni.. kalau suh bangun.. liat.. malam main mercun tak ingat-ingat.. kul 12 tengah malam pun masih pum pam pum pam.. hambekkk.. pagi-pagi suh bangun sikit punya liat yang nombor 2 tu.. sape lagi kalau bukan Aiman..

kul 10 gerak.. 3 buah kereta.. along.. angah.. aku.. ikut highway Guthrie.. mudah.. cepat.. masuk highway plus kat rawang tu.. fuhhh.. kereta banyak.. tapi masih lancar.. bawak kete pun slow & steady je la.. benti sat kat RnR Rawang.. angah isi minyak.. jenuh gak tunggu.. parking pun tak de.. parking tepi jalan je.. kat petronas tu.. padat.. sendat la kat RnR Rawang tu..


keteku harus di depan.. hahahaha.. anak dara la katakan.. angah kene tengah.. dia tak leh tertinggal.. kang bising.. abg long opkos belakang sekali.. angah sibuk mau peace.. cehhh!!


yeahhh!! akhirnya.. exit Tapah.. lepas tol, dah sesak juga.. traffic light.. yang nak ke highway.. lagi la.. sesak.. kampung ku.. ke kanan ok.. Tapah.. kalau ke kiri.. ke Cameron Highland la kita.. len kali ke kiri.. tunggu baby angah lahir dulu.. 


tu dia.. terpampang nama kampung ku.. KAMPUNG SERI AZAM.. setahun sekali balik sini.. tu pun kalau along tak balik awal ke Melaka.. tahun lepas tak datang sini time raya.. datang time tak raya.. sebab along balik Melaka awal sangat.. raya ke 3 dah balik Melaka.. sila abaikan bendera-bendera yang ada bersama signboard itu ya kawan-kawan.. ^_^



Alhamdulillah.. selamat tiba di rumah atok.. dalam kul 12 lebih.. kebetulan.. mak ngah tak balik lagi.. dapat jumpa mak ngah.. yang lain dah ramai yang balik.. yang kat Kuantan dah balik pagi tu.. yang kat Seremban pun sama.. tak dapat la jumpa.. 

Mak Su marah kita orang.. sebab.. hehehe.. datang tak bagi tau.. makan le apa yang ada.. alahai Mak Su.. kami datang menziarah.. beraya.. bukan nak makan sangat pun.. jumpa Mak Su dan keluarga.. Mak Ngah dan keluarga pun dah gembira.. lagi dapat jumpa atok masih sihat.. Syukur.. Alhamdulillah.. Mak Su sempat la masak nasi untuk kami.. sayur campur.. ikan kembung rebus goreng.. sambal kicap.. sambal udang.. ulam timun ngan petai lagi.. makan ramai.. atok.. Mak Su.. kami.. sedap!!



sebelum balik.. apa lagi.. hari raya.. 1 kemestian.. untuk kenang-kenangan.. sayu hati bila atok cakap.. "ingat juga kamu dekat atok ya.. abah tak de kamu tetap ingat.." ishhh.. nak meleleh air mata time tu.. sebak.. atok jangan cakap la.. air mata meleleh dah.. bila tengok kami datang.. yang tak sanggup dengar.. "rajin-rajin la tengok atok ni.. atok tak lame dah ni.. dah tua.. " aduhai atok.. jangan cakap cam tu.. walaupun umo atok 98 tahun.. tapi masih kuat berjalan.. tak guna tongkat pun.. steady je.. bekas askar ni masih gagah!


kami dan Atok.. "besar-besar anak Cho.." tak menahan ayat Mak Su.. ;)

sebagai kenangan kami..

panjang umur.. murah rezeki.. kita berjumpa lagi.. Andai diberikan kesempatan.. hanya padaMU ku memohon.. hanya padaMU ku berserah..

2 ulasan:

Masya berkata...

kat rnr rawang tu mmg selalu jem, petronas dia pun kecik huhuhuhu ...

sy pun sebak gak baca dialog atuk tu .. tp nak gelak blk bila dgr ayat mak su pulak hahahaha ... ;p

Riedaffya ibrahim berkata...

walau ape pon dia tetap atok kite kan..hargai la dia selagi ada..